98AG13A024AH lichtschakelaar Ford Focus fix

98AG13A024AHDe Ford Focus MK1 ( eerste type 1999-2002 ) heeft in sommige gevallen een lichtschakelaar met een dashboard dim functie.

Na verloop van tijd gaat deze dimmer stuk, waardoor een groot deel van de dashboard verlichting uitvalt, typisch is dat direct na het starten van de auto de verlichting nog wel eens een paar minuten wil werken, maar na verloop van tijd wordt deze tijd steeds korter en zal het voornamelijk donker zijn in de auto.

Een relatief makkelijke oplossing is naar de lokale auto-sloperij te rijden, en onderdeel  98AG13A024AH ( het typenummer van de schakelaar ) kopen, dit kost tussen de 30 en 50 euro. Omdat ik echter een schraper ben, en vertik om ca 40 euro uit te geven voor een tweedehands schakelaar, besloot ik een alternatieve oplossing te verzinnen :

Door een stukje VDdraad ( installatie draad voor 220v binnenshuis ) van ca 8 cm te pakken, en de uiteinden zo'n centimeter te strippen, kun je op de achterkant van de stekker van de lichtschakelaar punten doorverbinden. Deze uiteinden kun je er zo bij in duwen, en dit blijft prima zitten.

Het is/was even zoeken, maar al na korte tijd vond ik het draadje wat het dimlicht inschakeld, door het draadje van de dashboard verlichting door te verbinden met die van het dimlicht, overrule je de dimmer, en schakelt de dashboard verlichting ( ongedimt ) in zodra je gewone verlichting aanzet. Dit was voor mij een afdoende oplossing, de auto voldoet hiermee ook weer aan de APK eisen. Nadeel is dat de dashboardverlichting niet meer dimbaar is ( stond bij mij toch altijd op max. ), 2de nadeel is dat wanneer de dimmer besluit even te gaan werken, je hiermee je dimlicht dempt, dit is echter wel te verhelpen door het draadje van de dimmer door te knippen, en de doorverbinding niet achterop de stekker te doen, maar direct op het draadje.

Foto volgt zodra ik eens de tijd neem de kap onder het dashboard te verwijderen ( weinig werk, maar toch ).

Nieuw :

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Welkom op

CABRIOOT.COM

De digitale speeltuin van JPD

 

 

 

 

Nog meer van dit

 

 

 

 

Het origineel

 

 

 

hdlz13

 
 
Cabrioot ...
Of te wel een samenvoeging van de woorden "Cabrio" & "Idioot" .
 
Ergens op een bepaalde tijd een aantal jaren geleden , laten we zeggen halverwege het jaar des heren 2000 kocht ik een computer , nam een breedband verbinding.
 
Rond dezelfde tijd werd ik eigenaar van een Golf 1 cabriolet uit 1985. Na een dag of 3 gekeken te hebben wat de mogelijkheden waren van het internet bedacht ik  dat het wel leuk zou zijn om een website te maken, onderwerp lag ook voor de hand, namelijk mijn hobbyautootje ... zie de geboorte van deze site .
 
Sindsdien is er wel een en ander veranderd, en is cabrioot.com vooral uitgegroeid tot mijn digitale speeltuin, deze site dient dan eigenlijk ook geen ander doel dan voor mijn eigen vermaak en lering, mocht een ander er echter wat aan hebben dan is dat mooi meegenomen.

 

Dit is een grijze balk

 

 

Archief

Hieronder volgt een soort zoekfunctie, waarom je die zou willen gebruiken is mij geheel onduidelijk, maar goed, het ding werkt.

Zoeken

Hoe lang al ?

 

 

 

 

Wat technisch geneuzel


IP Addres:
34.201.9.19
CCBot/2.0 (https://commoncrawl.org/faq/)
Joomla Template by cabrioot.com